financiële cijfers

De administratie

Bij de administratie heb je de keuze dit zelf te doen of het uit te besteden. Hoewel het goed mogelijk is om de administratie zelf te doen, wordt het in veel gevallen toch uitbesteed. Waarom? In de praktijk blijkt tijdgebrek en gebrek aan interesse de belangrijkste factoren om de administratie toch uit te besteden.

De administratie uitbesteden

Als je de administratie bij Ficalis onderbrengt hoef je eigenlijk alleen maar periodiek (meestal per kwartaal) de administratie op te sturen of te mailen. Ficalis verzorgt dan de administratie en zonodig de periodieke aangifte BTW die je bij de belastingdienst moet indienen.

Bankmutaties vormen de basis van de administratie. Je kunt zelf eenvoudig via internetbankieren een bestand aanmaken van deze bankmutaties. Dit bestand kan Ficalis digitaal in een boekhoudprogramma inlezen. Doordat dit bestand rechtstreeks wordt ingelezen in een boekhoudprogramma worden fouten in de administratie voorkomen. Daarnaast gaat het invoeren van de administratie veel sneller en dat bespaart jou dus in de kosten.

Zelf administratie doen?

Afhankelijk van de grootte van je administratie kan het voordelig zijn zelf de administratie in te boeken in een boekhoudprogramma. Tenminste als je daar de tijd en ruimte voor hebt, want het vergt wel enige discipline. Je hoeft in principe geen ervaring te hebben met boekhouden of een opleiding daarin te volgen. Met een beetje begeleiding kun je al vrij snel aan de slag.

Je kunt daarbij kiezen tussen offline en online (in de cloud) boekhoudprogramma’s. Tegenwoordig wordt vaak gebruik gemaakt van een online boekhoudprogramma. Een online boekhoudprogramma heeft als voordeel dat je in de meeste gevallen geen zorgen hoeft te maken over updates van het boekhoudprogramma of van back-up’s van je administratie.

Wil je meer weten over de verschillende aanbieders van boekhoudprogramma’s kijk dan eens op de volgende internetsite:

Op deze twee internetsites worden de meeste (online) boekhoudprogramma’s vergeleken. Als je hierover meer informatie of ondersteuning nodig hebt bij de keuze van het boekhoudprogramma, neem dan gerust contact op.

Jaarrekening

De jaarrekening is het ‘sluitstuk’ van de administratie. De jaarrekening vormt ook de basis voor de aangifte inkomsten- of vennootschapsbelasting. De Belastingdienst kan daaruit het resultaat bepalen waarover jij of je B.V. eventueel belasting moet betalen.

Daarnaast zijn er derde partijen die deze jaarrekening graag inzien. Bij een hypotheekaanvraag, financiering of andere contacten met de bank is de jaarrekening vaak de basis voor de bepaling van je inkomen en het resultaat van je onderneming.

Voor het opstellen van de jaarrekening maakt Ficalis gebruik van een zeer compleet rapportgenerator die vanuit de meeste boekhoudprogramma’s de jaarrekening praktisch automatisch samenstelt.