'de' zzp'er

Starten als zzp’er of freelancer

Starten als zzp’er (zelfstandige zonder personeel) of freelancer gaat snel. De meeste zzp’ers starten in de vorm van een eenmanszaal en dan kun je gelijk aan de slag zonder startkapitaal. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Wat is een zzp’er of freelancer?

De begrippen zzp’err en freelancer betekenen hetzelfde. Als zzp’er of freelancer werk je voor verschillende opdrachtgevers, zonder dat er sprake is van een dienstverband. 

Voor zzp’ers of freelancers gelden dezelfde regels als voor andere ondernemers. Zoals bijvoorbeeld het inschrijven bij de Kamer van Koophandel.  Bedenk wel dat zzp of freelance geen aparte rechtsvormen is. Veel zzp’ers en freelancers kiezen voor een eenmanszaak. Dat is nl. fiscaal gezien vaak voordelig omdat je dan gebruik kunt maken van onder andere de zelfstandigen- , de startersaftrek (eerste 3 jaar) en de MKB-vrijstelling. Daardoor betaal je over circa de eerst € 10.000,- winst van je onderneming geen inkomstenbelasting. 

Beperkte handhaving

Ondertussen heeft het kabinet een handhavingsmoratorium ingesteld in afwachting van de nieuwe wetgeving voor het inhuren van zelfstandigen, dat wordt verlengd tot 1 januari 2021. De mogelijkheden tot handhaven worden aangescherpt. Zo kan de Belastingdienst vanaf 1 januari 2020  ook handhaven wanneer opdrachtgevers hun werkwijze binnen een redelijke termijn niet aanpassen na aanwijzingen van de Belastingdienst.

 

Belastingen

De ZZP’er en belastingen

Stappenplan

Stappenplan om je bedrijf te beginnen

Welk tarief?

Bereken het juiste uurtarief